Vad vi äter

Det finns olika sk dieter att läsa om på nätet och flera böcker har givits ut på området de senaste åren.  Jag har hämtat inspiration från flera och i den takt det varit möjligt, fört in nya alternativ. Det har varit en långsam process att komma på vad man vill göra, hitta en affär där det finns och sedan få in det i vardagsmaten hemma.

 

Vi har hittills valt att laga samma mat som tidigare, men att byta ut allt (som går) till ekologiskt. Vi har också valt att ta bort gluten (vete, havre, vetestärkelse), vitt socker och mjölk/soja protein helt.
 
Det är inte svårare att laga mat som är gluten och mjölkfri, bara man har produkterna hemma i skafferiet :-) Det som har tagit mest tid för mig har varit att hitta vart jag kan köpa alternativa produkter. Förutom traditionella hälsokostaffärer, så vill jag lyfta fram lite kring vad man kan använda i stället och vart det finns. 

 

Att ta bort gluten

 Gluten finns i all vete, dinkel, vetestärkelse, havre mm.

Några vanliga alternativ att ersätta mjöl med vid bakning är exempelvis bovete, mandelmjöl, kokosmjöl, rismjöl.

Det glutenfria brödet som jag hittade i de vanliga mataffärerna  innehöll oftast ”vetestärkelse”, vilket också är svårt att bryta ner för kroppen.

  • Därför blev jag väldigt glad när jag hittade det Glutenfia bageriet ”Friends of Adam”. Ibland kan man hitta deras bröd i de stora matvaru kedjorna. Om man tar sig till deras bageri på Hornstull i Stockholm kan man även hitta korvbröd och pizzabottnar som är helt gluten och mjölkfria. De säljer även en bok med recept  och de råvaror man behöver för att baka deras underbara hådra och mjuka bröd själv. www.friendsofadam.se 
  • Jag blev lika glad när jag hittade "Blending Bliss" på den underbara LCHF shoppen i Sturegallerian i Stockholms innerstad. Det är en brödmix som man tillsätter ägg och exempelvis mandelgrädde till och det blir underbart bröd, som kan användas som pizzabottnar, pajskal, fajitas, eller bara vanliga brödkakor som smakar jättegott ! Extra bra är att de innehåller  så mycket som 67% fibrer ! De har pepparkaksmix också . . . . www.blendingbliss.com

Vad kan man ersätta mjölk med ?

 
I början ersatte vi både grädde och yoghurt med soya, som var lätt att hitta i de vanliga mataffärerna.
 
Efter en tid valde vi att ta bort soya helt och ersatte både mjölk, grädde och ost (!) med mandel, kokos och risbaserade produkter. Fungerar utmärkt och smakar toppen ! Jag hittar allt jag kan önska mig i den underbara lilla affären vid Nytorget på Södermalm i Stockholm som heter Goodstore, se www.goodstore.se. Här hittar jag dessutom allt från ekologiska grönsaker, hudvård, rengöring, glass, godis, rawfood och allt är till bra priser.

 Det går också bra att göra egen grädde och mjölk på exempelvis casewnötter. Lägg dem i blöt i vatten över natten och mixa med stavmixer dagen efter ! Se flera alternativ i (bok Autismdiet), www.autismdiet.se och (bok Kärnfisk familj) www.karnfriskfamilj.se 

Mandelmjölk Mmm vad gott  . . . ., finns numera på Coop
Det går utmärkt att göra pannkakor på  (!)
Varm choklad med raw kakao och ev. lite agave, eller honung
Gott att dricka som det är, eller att ha i the 
Passar bra till gröt, musli
Gör pudding av chia frön eller psylliumfröskal

Jag älskar mandelmjölk !


I stället för socker

 
Det finns många alternativ till vitt socker. När man väl har andra mera naturliga sötningsmedel hemma, så ställer man sig lätt frågan varför det vita sockret verkar vara det som är svårast att byta ut i färdiga produkter i affären och på cafe'er. Det är lättare att få tag på gluten och / eller mjölkfria produkter. Här är några exempel på vad jag har använder.
 
Agave
Björksocker (Xylitol)
Kokosnektar
Honung



 
 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar